Pregatirea autoturismului pentru drum pe timp de iarna, cu zapada si viscol

Se pare ca iarna a sosit in sfarsit. Diminetile reci si inghetate au acoperit cu totul dealurile si muntii cu zapada si au transformat totul intr-un adevarat calvar pentru o mare majoritate dintre noi. In timp ce acest lucru este bine primit de copii si de cei carora le place sa se joace in zapada, aceste conditii dificile de condus masina pe timp de iarna prezinta un set complet de probleme pentru soferii care trebuie sa calatoreasca pe zapada si viscol.
Avand in vedere aceste lucruri, exista cateva lucruri de luat in considerare care vor contribui la reducerea nivelului de risc prezent al acestor conditii atmosferice. Iata ce sfaturi au pentru dumneavoastra un instructor auto de la scoala de soferi Cluj.

Este necesara calatoria dumneavoastra?
In timpul iernii, mai ales daca vremea nu arata bine, este recomandat sa verificati prognoza meteo locala inainte de a va incumeta sa porniti la drum. Daca se prognozeaza caderi de zapada, viscol sau gheata, cel mai bun sfat este sa nu conduceti decat daca calatoria dumneavoastra nu poate fi amanata.

Planificarea calatoriei dumneavoastra
Daca considerati ca calatoria dumneavoastra este necesara, este util sa luati cu dumneavoastra in masina urmatoarele articole, pentru cazul in care va blocati in zapada sau autovehiculul se va avea probleme inainte de a pleca:
• Razuitor de gheata
• Antigel
• O torta
• Bauturi calde si alimente de baza
• Imbracaminte si incaltaminte calduroase
• Un kit de prim ajutor
• Un telefon mobil incarcat complet
• Cabluri de incarcare a bateriei
• O lopata  rezistenta
• Un spargator de gheata
Ar trebui sa va alocati mult timp pentru a curata masina de orice urme de zapada sau de gheata. Acest lucru include curatarea  perfecta a tuturor geamurilor, astfel incat sa puteti vedea clar in jur. Curatati zapada de pe capota si plafonul masinii astfel incat neaua sa nu cada in timpul mersului si sa fie un pericol pentru ceilalti utilizatori ai drumului.
De asemenea, trebuie sa va asigurati ca toate farurile sunt curate si fara zapada sau gheata, astfel incat acestea sa poata fi vazute de ceilalti utilizatori ai drumului.
De asemenea, trebuie sa asteptati pana cand dispozitivul de dezaburire si incalzitorul dumneavoastra functioneaza suficient de bine pentru a mentine intreaga parte a parbrizului si a lunetei.

TOP TIP! Cand curatati geamurile, aveti grija sa nu deteriorati lamele stergatoarelor, deoarece acestea ar putea ingheta si bloca pe parbriz si luneta. Nu folositi niciodata apa fiarta pentru a le curata; ati putea sparge geamurile. In schimb este recomandat sa utilizati apa putin calduta sau chiar rece – aceasta are oricum o temperatira mult mai ridicata decat gheata si va ajuta la procesul de dezghetare fara riscul de a la crapa geamurile masinii.

Nu puteți copia conținutul acestei pagini