Sfaturi de siguranta rutiera pentru femeile care pleaca singure la drum lung

In industria asigurarilor femeile sunt considerate soferii cei „mai siguri” si mai putin susceptibili sa fie implicati in accident rutiere.

Chiar daca toti soferii trebuie sa fie atenti si precauti, soferii de sex feminin, din pacate, trebuie sa fie si mai vigilente pentru a evita caderea de prada unor fapte penale precum furtul, intimidarea, agresiunea sexuala sau mai rau.

Soferitele sunt inca considerate ca fiind mai vulnerabile de catre majoritatea infractorilor.

In aceasta sectiune a blogului intretinut de Scoala de Soferi Cluj, am dori sa oferim sfaturi si cateva masuri de precautie care ar putea spori siguranta tuturor soferilor – si in special soferitelor noastre!

Pregatirea / anticiparea si prevenirea situatiilor periculoase

Toti soferii ar trebui sa ia intotdeauna in considerare pericolele si posibilele scenarii din cele mai grave cazuri – si cum sa evite cat mai multe dintre acestea. Precautii ar include urmatoarele:

Intretinerea vehiculului

Este mai putin probabil ca o masina bine intretinuta sa se strice la drum. Pastrati-va masina in stare mecanica buna si duceti-o in service in mod regulat, la un atelier auto de incredere.

Faceti o verificare de siguranta inainte de fiecare calatorie lunga. Si mai bine – invatati cum sa schimbati singure o anvelopa, sa restartati bateria sau sa schimbati o lama de stergator. Cu cat mai multe lucruri invatati si cu cat mai multe abilitati dobanditi punand in practica sfaturi de intretinere de baza, cu atat sunt mai putine sansele sa ajungeti o domnista la ananghie.

Nu ramaneti niciodata fara combustibil. Faceti-va obiceiul de a face plinul cand rezervorul este pe jumatate gol, in loc sa asteptati sa se aprinda ledurile de avertizare.

Detectati problemele si remediat0i-le prompt, in loc sa asteptati sa se inrautateasca sau sa sperati ca vor disparea de la sine.

Manualul vehiculului va ofera informatii importante cu privire la specificatiile tipurilor de ulei si antigel pe care sa le utilizati daca trebuie sa reincarcati, etc.

Verificati periodic starea si presiunea anvelopelor. Schimbati anvelopele deteriorate sau uzate excesiv si nu uitati sa verificati periodic si starea in care se afla roata de rezerva.

Planificati calatoria intelept

Planificati-va itinerariul daca calatoria nu este pe o ruta cunoscuta si pastrati-va drumul pe cat posibil pe drumuri principale bine luminate.

Evitati sa conduceti dupa lasarea intunericului in zone pe care nu stiti daca le puteti evita. Este usor sa va pierdeti si sa devii o tinta pentru infractori.

Conduceti fiind dotate cu un GPS decent pentru o siguranta sporita si spuneti cuiva apropiat traseul pe care l-ati ales si la ce ora va asteptati sa ajungeti la destinatie.

Fiti intotdeauna pregatite in caz ca apar intarzieri pe drum – Asigurati-va ca telefonul mobil este complet incarcat – si investiti intr-un incarcator auto daca nu aveti deja unul.

Adaugati numere de urgenta in agenda telefonulului dumneavoastra – cum ar fi cel al unei companii de asistenta auto, al companiei de asigurari auto etc.

Siguranta in timp ce conduceti

In timp ce conduceti, puteti imbunatati siguranta concentrandu-va pe urmatoarele:

Cand sunteti oprite in trafic, lasati suficient spatiu pentru a iesi din spatele masinii pe care o urmati la nevoie.

Blocati toate usile si tineti geamurile inchise in timp ce conduceti.

Fiti deosebit de prudente atunci cand va apropiati de intersectii aglomerate cu vanzatori stradali, vanzatori de ziare, cersetori, copii ai strazii.

Nu va tineti obiectele de valoare – laptop, geanta, telefon mobil – la vedere. Soferii sunt adesea distrasi la fereastra lor de o persoana pentru a fi jefuiti de un partener de infractiuni pe partea cealalta.

Daca doriti sa interactionati cu cineva din vehiculul de alaturi, deschideti fereastra doar cativa centimetri pentru a vorbi.

NICIODATA nu luati autostopisti in masina, chiar daca pare ca este vorba de o alta femeie singura, o femeie cu un copil sau doar un copil.

Feriti-va de oricine semnaleaza ca pare sa fie ceva in neregula cu masina dvs, daca nu stiti ca au dreptate si este periculos sa mergi mai departe.

Daca banuiti ca sunteti urmarite, opriti doar la cea mai apropiata sectie de politie sau intr-un loc aflomerat pentru a cere ajutor.

Apasati claxonul in situatii potential periculoase.

Evitati distragerile in timp ce conduceti – mentineti volumul radioului auto la un nivel rezonabil, astfel incat sa fiti constiente ce se intampla in jurul dvs si nu cedati tentatiei de a verifica mesajele telefonice Facebook-ul. In timp ce conduceti, telefonul ar trebui sa fie oprit de fiecare data ce porniti masina.

Distragerile va vor lasa vulnerabila in fata raufacatorilor care vor putea folosi elementul surpriza pentru a va face rau.

Evitati sa va interactionati cu persoane straine pe drum – Femeile atrag atentia doar prin faptul ca sunt soferi femei care conduc singure. Indiferent de tipul de masina pe care o conduceti, doar pentru ca sunteti femeie, un ciudat poate incerca sa se bage in seama pe drum.

Evitati strainii care incearca sa va atraga atentia – pur si simplu mergeti mai departe sau schimbati ruta la urmatoarea intersectie.

In cazul unui incident cu un alt sofer furios, nu intrati intr-un schimb verbal de cuvinte, mergeti inainte pe drumul dvs. si ignorati acea persoana.

Nu puteți copia conținutul acestei pagini