Sfaturi privind conducerea pe gheata si zapada

Dupa ce incepe frigul si ne apropiem usor de anotimpul de iarna, temperaturile incep sa scada brusc, aducand cu ele un risc sporit de polei si chiar de zapada.
Este important sa fiti pregatiti pentru aceste conditii meteorologice, deoarece suprafetele de drum alunecoase pot surprinde chiar soferul cel mai experimentat care a lasat garda jos.
Este intotdeauna cel mai bine sa eviti calatoriile in astfel de conditii atmosferice, dar in caz ca nu aveti de ales si trebuie sa porniti la drum, Tiberiu Deak, instructorul de la www.scoala-auto-cluj-napoca.info, are cateva sfaturi utile cu privire la modul in care puteti face fata cu succes conducerii masinii pe polei si zapada.

1. Nu va grabiti niciodata
Acordati mai mult timp pregatirii pentru calatoria dumneavoastra si asigurati-va ca motorul masinii este bine incalzit inainte de a incepe pleca la drum. Asigurati-va ca ati dezghetat bine autovehiculul si ca ati curatat foarte bine parbrizul si luneta, ca sa puteti puteti vedea clar prin toate ferestrele din vehicul inainte de a porni.

2. Conduceti incet si cu atentie
Indiferent cat de experimentat sunteti ca sofer, nimeni nu are abilitatea de a conduce cu viteza pe un drum inghetat – pur si simplu nu este posibil. Vitezele mari pot face automobilul dumneavoastra dificil de controlat si chiar si mai greu de oprit. Conduceti pe polei idar daca este absolut necesar si calatoria dumneavoastra nu poate fi amanata- este mai bine sa ramaneti acasa atunci cand vremea este rea, decat sa mergeti la drum lung.

3. Atentie la schimbarea vitezelor
Daca trebuie sa conduceti pe o suprafata cu gheata (si mai cand ninge), ar putea fi benefic sa conduceti sa schimbati viteza catre o treapta superioara, deoarece acest lucru poate ajuta cauciucurile sa aiba o mai mare aderenta la gheata de pe suprafata carosabila.

4. Lasati mai mult spatiu intre masini
Distantele de oprire pot fi de pana la de 10 ori mai mari decat in​mod obisnuit cand conduceti pe zapada si gheata, deci lasati un spatiu mare intre vehiculul dumneavoastra si cele din fata si mergeti incet. Daca traficul din fata dumneavoastra incepe sa incetineasca, apasati frana foarte incet, deoarece daca o faceti prea brusc, aveti toate sansele sa pierdeti controlul masinii si sa derapati.

5. Ramaneti foarte calmi daca masina incepe sa derapeze brusc
Daca masina dumneavoastra incepe sa derapeze din cauza poleiului, apasati ambreiajul si rotiti volanul in directia de alunecare. Cand incepeti sa va indreptati, reveniti incet pe banda normala de mers. Rezistati tentatiei de franare care este foarte mare, datorita refleelor. Franarea va cauza blocarea rotilor dumneavoastra si tot masina tot va derapa in continuare.

Nu puteți copia conținutul acestei pagini